Att boka hotell på nätet är väldigt smidigt och bekvämt. Det kan dessutom vara mycket billigare än att boka hotell över telefon och dessutom får du tillgång till ett stort utbud av hotell. Du kan enkelt jämföra fördelar, nackdelar och priser mellan olika hotell och du kan även hitta recensioner från människor som har bott på det aktuella hotellet. Du kan boka hotell direkt på hotellets hemsida, men vanligare är att man använder sig av en bokningssajt, en förmedlare som är länken mellan hotellet och hotellgästen. En fördel är också att bokningssajten pressar priserna och din övernattning blir därmed billigare. Ju mer känd bokningssajten är, desto tryggare kan du känna dig. Här följer några tips du bör tänka på innan du bokar hotell online:

  • Läs igenom de villkor som bokningssajten har. Där kan det bland annat stå hur man gör vid en eventuell avbeställning eller vilka dolda kostnader som kan tillkomma.
  • När du bokar hotell över nätet ska du alltid skriva ut och spara kvittot. Om hotell förmedlaren använder sig av onlinebetalning bör du kontrollera att bokningssajten använder en säkrad plats för detta.
  • Ge inte ut kreditkortsnummer via mail eller telefon.
  • Se till att bokningsförmedlaren har en kundtjänst som ni kan nå om det behövs.
  • Behöver ni avbeställningsskydd? Vissa bokningssajter erbjuder avbeställningsskydd, ibland gratis, ibland mot en extra kostnad. Kolla upp vad som gäller och hur långt innan du måste avboka hotellrummet för att du ska kunna få tillbaka dina pengar.
Hotels.com

Hotels.com är en bokningssajt för den som vill ha information om hotell eller som vill boka hotellrum innan avresan. Hemsidan är på svenska, men man kan leta hotellrum över hela världen. De har ett av världens största urval av boenden, det finns allt ifrån hotellrum till vandrarhem i fler än 100 000 fastigheter världen över. En av Hotels specialiteter är att hitta logi för resenärer under utsålda perioder.

Hotels hemsida är faktaspäckad och informationsrik. Trots detta så är sidan enkel, tydlig och det går lätt att navigera på sidan. För varje hotell får man veta sådant som pris, belägenhet, tillgänglighet, samt tidigare gästers omdömen och åsikter. Man kan också titta på kartor och bilder från hotellen och rummen, se kartor samt få veta ifall det finns restaurang, swimmingpool, gym och spa på hotellet. Det är väldigt smidigt och enkelt att boka rum. Det första steget är att välja hotell och därefter trycker man bara på knappen ”Boka rummet”. Där hittar man den mer utförliga informationen om hotellet och vilka olika rumsalternativ som finns. Sedan kommer man till en sida där man fyller i personuppgifter och betalningssätt. När man skickat bokningen så får man slutligen en bokningsbekräftelse via mail.

Booking.com
Booking.com är en sajt där man dels kan få en översikt över hotell runt om i världen och dels också boka hotell på nätet. Sajten har ett stort utbud av hotell runt hela världen och de har en mycket bra sökfunktion där man kan välja till eller välja bort hotell utifrån olika kriterier. Just nu finns mer än 78 000 hotell i fler än 70 länder. Om man bokar hotellrum via Booking får man också vanligtvis ett billigare pris. De har heller ingen bokningsavgift, så inga ytterligare avgifter tillkommer. Man ser exakt hur många rum som finns kvar på hotellet, pris och andra detaljer. Det finns också bilder från såväl hotell som hotellrum och tillsammans med användarnas recensensioner av hotellet kan man få en mycket bra känsla för hotellet innan man bokar.
Att boka hotellrum på Booking.com är enkelt. När man har hittat det hotellrum man vill boka så fyller man bara i sina personuppgifter och skickar iväg sin beställning. Man fyller i sitt kreditkortsnummer, men detta är bara som en säkerhet, de drar aldrig några pengar från kortet. Sekundsnabbt får man en bekräftelse från Booking att rumsreservationen har kommit och inom en dag får man även en bekräftelse från hotellet att de har mottagit och accepterat beställningen. I denna bekräftelse får man ett bokningsnummer som man tar med till hotellet vid incheckning och det är först då man också betalar för hotellrummet. Såväl webbplats som kundtjänst finns på svenska, så det är lätt att förstå sig på sidan och kontakta supporten om man har några frågor.
Bokahotell.se
Bokahotell.se är en svensk sajt som startades 2001 med tanken på att erbjuda bokning av hotellrum på nätet. Från början specialiserade man sig på de nordiska länderna, men från och med 2003 expanderades utbudet till att omfatta hotell från hela världen. Idag har Bokahotell ett utbud på mer än 62 000 hotell på över 4000 resmål. De bokar också konferenser i Sverige och Norden. Bokningsservicen är helt kostnadsfri. Hemsidan är mycket enkel att söka på och man får direkt en bekräftelse på bokningen. Man kan också boka hotell hos deras kundservice på telefon.
Expedia.se
Expedia är en av de största onlineresearrangörerna i världen. De driver bokningssajter i flera länder och Expedia.se är en svensk lättillgänglig bokningssajt. Det finns fler än 80 000 hotell att välja bland som tillsammans har mer än 4 miljoner rum. De har också samlat information och priser från flygbolag, biluthyrningsföretag och om olika aktiviteter. Du kan alltså sätta ihop din egen semester hos Expedia och boka allt direkt på sajten till ett rabatterat pris. Det går snabbt och enkelt att hitta det man söker och att boka hotell och resa hos Expedia är tryggt och säkert.

Hotelspecials.se
Hotelspecials.se är en svensk bokningssajt som har specialiserat sig på att förmedla hotellrum i Sverige och framförallt olika erbjudanden och paketresor. Där kan du exempelvis hitta spa weekend, sportslovspaket, sista minuten resor och resor där du kan bo i slott eller herrgård. Det finns över 350 svenska hotell eller andra boenden att välja bland och du hittar dem enkelt via sökfunktionen. Att boka är också enkelt och du får snabbt en bokningsbekräftelse. Det kostar ingenting att boka hotell via Hotelspecials, istället tjänar man in en del pengar på de rabatterade priserna.