Obertauern räknas som en av Österrikes allra snösäkraste skidorter. Det är en ung skidort, men den blir bara mer och mer populär. Det som lockar är det alpina läget och snösäkerheten. Till skillnad från de flesta andra av Österrikes skidorter så ligger nämligen Obertauern på en ganska hög höjd, 1750 meters höjd. Det är precis under trädgränsen och det gör att omgivningarna är alpina. Obertauern har en av de längsta säsongerna i Österrike, tack vare att skidorten är så snösäker. De öppnar redan i november och slår sällan igen förrän i maj. Den långa säsongen, snösäkerheten och det härliga alpina läget gör att Obertauern är perfekt för skidsemester.

Obertauerns närmaste större ort är Salzburg och där ligger också den närmaste stora flygplatsen. Man åker mellan Salzburg och Obertauern på strax över en timme med transfertaxi eller buss.

Skidåkning

Obertauerns skidsystem är byggt på topparna kring dalen och själva byn ligger i mitten. När man kommer fram till liftarna ser man att skidområdet är uppdelat i sammanlänkande halvor. Det är ett välplanerat system med moderna liftar och det är enkelt att se vart man ska åka. Man tar sig utan problem mellan de olika pisterna. På ena sidan är bergen flacka och där finns många långa och lätta backar. På den andra sidan är bergen mer flacka och där hittar man en fin offpist, men också Österrikes brantaste puckelpist. En nackdel med Obertauern anses vara fallhöjden, som endast är cirka 600 höjdmeter. Obertauern har dock många fördelar också: alla vädersträck är representerade, skidsystemet är väldigt välplanerat, det är sällan långt till en lift och det finns backar som passar åkare på alla nivåer samt såväl skidåkare som brädåkare.

Det finns totalt ungefär tio mil pister och 26 stycken liftar i Obertauern. Från flera av liftarna kan man ta avstickare till andra skidområden, som Kesselspitz, Edelweiss, Sonnenlift eller Gamsleitenpisten. Merparten av backarna i Obertauern är röda eller blå, men det finns också några svarta pister, bland annat den välkända puckelpisten G2. I Obertauern finns några av Alpernas brantaste pister som är så branta att pistmaskinen inte kan preparera backarna. Det finns också 26 kilometer markerade skidspår för längdskidåkning. För snowboardåkarna finns en longplaypark med 15 rails, boxen och hopp i alla storlekar. Obertauern skryter också med att de har den första snowkiteskolan i Österrike. Barn upp till sex års ålder åker gratis om de har sällskap med sina föräldrar eller deltar i en skidkurs. Det finns sju skid- och snowboardskolor för åkare på olika nivåer.

Boende, aktiviteter och nattliv

I Obertauern kan man åka skidor direkt till liften från dörren där man bor. Såväl nattklubbar som hotell ligger i direkt anslutning till pisterna. I Obertauern finns såväl gemytliga och långa hus i traditionell stil som nyöppnade barer och nattklubbar, vilket skapar en mysig stämning. Under de senaste åren har nattlivet kommit igång på allvar. Ett av de mest populära ställena är Lürzer Alm, som är ett enormt ställe med flera dansgolv och många konserter. Den yngre publiken hänger gärna på Monkey´s Heaven. Förutom skidåkning finns också möjlighet att åka hästsläde, bowla och många andra aktiviteter. Delta också gärna på nattpist, månskensrodeln eller de sagolika vintervandringarna. Obertauern sägs vara en av de skidorter som har den högsta hotellstandarden. Det finns såväl små, gemytliga familjehotell som större hotell med alla de bekvämligheter man kan tänka sig.

Fler reseguider

För dig som söker: