Kroatien är ett resmål som blivit allt mer populärt under de senaste åren, vilket beror på flera olika anledningar. Det geografiska läget är idealiskt med en lång kust med vackra stränder, och det relativt korta avståndet till Sverige medför att man kan ta sig dit på flera olika sätt, genom flyg, tåg eller bil.

Valuta och priser

Kroatiens valuta heter kuna (1 kuna = 100 lipa) och motsvarar i maj 2018 1,39 svenska kronor. Priser på restauranger, caféer och i affärer är något billigare än i Sverige. Några exempel på varor är en kaffe som kostar cirka 11 svenska kronor, en 50 cl läsk kostar cirka 20 svenska kronor, och en pizza kostar cirka 65 svenska kronor. Priserna kan dock variera kraftigt, oftast beroende på hur mycket turister som besöker området och även beroende på säsong.
Har man behov av att besöka en bank under sin resa i Kroatien har bankerna öppet från måndag till lördag. Ibland har de stängt för lunch några timmar mitt på dagen. I regel är det gratis att växla valuta på bankerna, medan de flesta växlingskontor tar ut en liten summa för växlingen.
Vid taxiresor är det brukligt att avrunda priset uppåt, och när man ätit på restaurang är det standard att ge dricks. Rekommendationen ligger runt 10 % alternativt att man även här avrundar priset uppåt.

Internet, mobil, el

De flesta hotell kan erbjuda wifi, antingen gratis eller mot en liten avgift, och skulle man sakna tillgång till wifi finns det internetcaféer i de flesta större orter.
Kroatiens landsnummer är +385, och man kan använda sin vanliga mobil i landet. Tänk dock på att priserna oftast blir högre när man använder sin svenska telefon, samt att man riskerar att få betala en hög summa om man blir uppringd på sin telefon.
Eluttagen ser likadana ut som i Sverige och tidszonen är också densamma.

Pass, säkerhet, språk

När man reser in i Kroatien behöver man visa upp ett giltigt pass. Skulle oturen vara framme och man blir av med sitt pass under resan bör man vända sig till svenska ambassaden i Zagreb.
Överlag är det tryggt att vara turist i Kroatien, och det är oftast ofarligt att gå ensam på gatorna. Brottsligheten ligger på en låg nivå, men självklart ska man alltid iaktta normal försiktighet, särskilt som turist.
Inga vaccinationer är nödvändiga för att resa till Kroatien, och det är helt ofarligt att dricka det vanliga kranvattnet.
Språket som talas i Kroatien är kroatiska, men på de flesta turistorter klarar man sig bra på engelska. Många kroater kan även tala italienska eller tyska.

Väder och klimat

Kroatien är indelat i två klimatzoner: Längs kusten i söder råder det subtropiskt medelhavsklimat, och i norr tempererat fastlandsklimat. Detta i kombination med de stora höjdskillnaderna i landet har resulterat i ett väldigt artrikt och varierat djur- och växtliv.
Medeltemperaturen skiljer sig mellan huvudstaden Zagreb och turistorterna vid kusten, särskilt under vinterhalvåret, då det i januari är 4 grader i medeltemperatur i Zagreb och 12 grader i Dubrovnik. I juli däremot är medeltemperaturen 27 grader i Zagreb och 28 i Dubrovnik.