Istanbul är Turkiets största stad, belägen vid Bosporen och Marmarasjön, på gränsen mellan Europa och Asien. Trots att Ankara är landets huvudstad är det Istanbul som är Turkiets kulturella och ekonomiska centrum. Istanbul är också den stad som många turister besöker, eftersom de flesta utrikesflygen landar på Istanbuls flygplats. Staden har mycket gamla anor, den grundades av greker på 600-talet f. Kr, då som Byzantion. Under namnet Konstantinopel var Istanbul huvudstad för Romarriket och Bysantinska riket. Idag ser man lämningar från alla epoker. Eftersom Istanbul är den enda staden i världen som ligger i två världsdelar får man uppleva en spännande blandning mellan öst och väst. Att åka till Istanbul är verkligen en upplevelse man sällan kommer att glömma.

I staden finns mängder av moskéer, palats och andra spännande sevärdheter att besöka. Sultanpalatset, Topkapipalatset, tillhör en av stadens sevärdheter som man inte får missa. För länge sedan var detta en stad i staden som rymde 5000 människor, tjänare, eunucker och konkubiner. Här ligger också det välkända Harem, sultanens lekkammare och en riktig skattkammare. En annan sevärdhet som ger en mäktig upplevelse är Hagia Sofía. Det var länge världens största kyrka, därefter moské och nu ett museum. Istanbul är också känd för den stora basaren, där det finns 5000 butiker. Där kan man gå i flera dagar och bara titta och handla till låga priser. Glöm inte att det är ett måste att pruta. Istanbul är också en världsmetropol och ett eldorado för dig som längtar efter nattliv och shopping.
För den som tycker om matupplevelser kan det vara roligt att veta att det turkiska köket anses vara ett av världens främsta och några av de vanligaste maträtterna är meze, köfti och kebab. Prova också gärna ett besök på ett hamam, ett turkiskt bad som är en upplevelse i sig med tvagning, skrubbning, hetbassäng, sauna och ångbastu.

 

För dig som söker: , ,